Koldioxid, syre och kväve är gaser som på olika sätt används i drycker.

Vad gör egentligen gasen i drycken?

Inom dryckesindustrin är en snabb tappningsprocess en förutsättning. Gaser spelar en viktig roll i flera centrala faser.

Rening av dricksvatten
Det finns ett ökat behov att avsalta havsvatten för att göra det drickbart. Oönskade joner tas bort med syre (SOLVOX®), medan koldioxid (SOLVOCARB®) hjälper till att kontrollera pH-värdet och vattnets hårdhet.

Kolsyrning
Oavsett om det gäller läsk, mineralvatten eller mousserande vin är det koldioxid som ger alla dessa drycker sina bubblor. Processen innebär att man löser upp koldioxid (CO2) i drycken under högt tryck. Detta förlänger även dryckens hållbarhet och förhindrar oxidation.

Inertering
Frukt- och grönsaksjuicer innehåller mycket vitaminer och smaker.  För att bevara den färska smaken och näringsämnena så länge som möjligt tillsätter man kväve. Kvävet ersätter då syre som bryter ner hälsosamma vitaminer. För att få en syrefri miljö kan man tillföra kväve i produktionsprocessen, lagringstankar och direkt i flaskan eller förpackningen.

Stabilisering
PET-flaskor blir ännu lättare genom att använda ännu mindre plast. Problemet med tunnare plastväggar är att flaskan inte klarar trycket under transport och lagring på tunga pallar. Om en droppe flytande kväve tillsätts i flaskan innan skruven försluts kommer den förångas och skapa ett stabiliserande inre tryck.

Gaser i vin och öl
Ett viktigt steg i vintillverkning är att tillsätta flytande koldioxid i vinmusten. Detta gör att koldioxidsnö skapas vilket har en kylande effekt. Detta gör även att färgen och smaken bevaras eftersom koldioxiden ersätter det syre som finns.

När öl eller läsk hälls upp på en bar får de ofta extra koldioxid från gasflaskorna BIOGON®. Beroende på drycken kan en flaska BIOGON® innehålla antingen ren koldioxid eller en blandning av kväve och koldioxid.