Tyngdlöshet – vardag för en astronaut

I rymden görs viktig grundforskning inom många vetenskapliga discipliner som fysik, kemi, biolog, fysiologi och medicin. Den gemensamma nämnaren för forskningsprojekten är effekten av det tillstånd i tyngdlöshet som astronauterna lever i. Så hur ser egentligen livet ut för en astronaut. Hur påverkar tyngdlösheten hur de äter, sover, motionerar eller går på toaletten? Vi tog reda på hur astronauterna på Internationella rymdstationen, ISS, har det.

 Tyngdlösheten gör att livet på en rymdstation blir väldigt annorlunda. Kroppen som är skapad för att hantera gravitation påverkas på flera sätt. Muskler och skelett försvagas eftersom astronauterna inte behöver anstränga sig på samma sätt i viktlöst tillstånd. Balanssinnet rubbas också och astronauterna kan drabbas av både yrsel och illamående. Rymdstationens besättning måste därför träna varje dag för att undvika benskörhet och att musklerna försvagas för mycket. Eftersom hjärtat slår långsammare i rymden är träningen också bra för blodcirkulationen. Träningsredskapen är särskilt anpassade för att kunna användas i tyngdlöshet.

Motion och Forskning
Danish Space Company (DAC) utvecklar och levererar utrustning som används i rymden som till exempel andningsskydd som mäter astronauternas hjärt- och lungfunktioner, när de tränar på DAC: specialdesignade motionscyklar. Mätutrustningen på cykeln har också en modifierad Aga-cylinder som innehåller kalibreringsgaser.  ”Motionscyklar används för vetenskaplig forskning när de utför experiment med syreintag”, förklarar Thomas AE Andersen, VD för DAC.”Men de används också för träning. Om du kommer till Mars och vistas där, då spelar det ingen roll. Men du vill komma hem igen. När du har varit i rymden i ett halvår och har inte tränat, då kan du inte gå. När astronauter landar, sätts de i en vilstol – trots att de har tränat två timmar varje dag. Ett halvår i ett viktlöst tillstånd är som att ligga i sängen i sex månader.”

Astronauterna på ISS är med om många experiment i tyngdlöshet. Här utförs tester på NASA-astronauten Rick Mastracchio samtidigt som han tränar på den speciellt utformade motionscykeln.

Personlig hygien och toabesök
Förutom att påverka den mänskliga kroppen, orsakar tyngdlöshet andra komplikationer för austronauterna. Eftersom allting flyter uppåt i rymden, måste astronauterna använda dusch- och hårvårdsprodukter som inte behöver sköljas ut, som ursprungligen utvecklades för sjukhuspatienter som inte duscha själva. Samtidigt finns är rymdstationernas toaletter långt mer komplicerade än de på jorden. Även om varje besättningsmedlem har en liten vakuumrör som används för att samla urin, är fast materia en helt annan sak. Astronauter måste placera sig på rymdtoaletten, med hjälp av begränsningar ben och lår-bar, innan bandning på sitsen med ett säkerhetsbälte. Toaletten fungerar i princip som en dammsugare med fläktar som suger luft och avfall i kommoden, vars innehåll till slut brinner upp när den återinträder jordens atmosfär.

Äta och sova
Astronauterna ombord på ISS upplever 16 soluppgångar och solnedgångar varje dag, eftersom rymdstationen kretsar kring jorden var 90 minut, och de sover i genomsnitt fem till sex timmar per dag. De sover i sovsäckar som är fästa på väggen och använder öronproppar för att stänga ute ljudet från de livsuppehållande system som kontinuerligt körs, liksom de omgivande ljuden från rymdstationen. ISS-köket har tjuder på golvet där astronauter som föredrar att äta sittande kan spänna fast sina fötter, men oftast äter de medan de svävar runt. De använder kardborrband för att säkra olika matförpackningar vid bordet. Rymdmaten är oftast frystorkad, fryst, termostabiliserad eller färdiga att äta. Tyngdlöshet gör att smak- och luktsinnet försämras och många astronauter vill ha mat som är syrligare och mer kryddad än vad de skulle valt på jorden.

Text: Isabel Kliger, Cecilia Rudengren
Foto: DAC