Svetsning och sadelmakeri – Designduo blåser nytt liv i gamla hantverkstraditioner

De återupplivar utdöd hantverkstradition, blandar 3D-ritningar med sadelmakeri och är obevekligt kompromisslösa. Deras möbler av stål och läder finns i hela världen och utstrålar stolthet, men själva gillar de mest av allt att få utveckla nya produkter i verkstaden. Desigduon heter Overgaard & Dyrman.

Långt upp i norr, mitt i ingenstans och ändå i mitten av allt, kan man höra ljudet av stål som formas. De nordjylländska händer utför arbetet är eftersökta i hela världen, men trivs bäst i en verkstad i Vestbjerg, där fåglarnas kvitter blandas med svetsens knastrande. Här känner man historiens vingslag från det tusen år gamla istidslandskapet vid Hammer Bakke, som lugnt betraktar hur stolar, bord och bänkar långsamt blir till. Men föga anar landskapet att det förmodligen har inspirerat två unga män att bevara gamla traditioner och förverkliga en sällan skådad estetisk kompromisslöshet. Möt Christian Dyrman och Jasper Overgaard, som kallar sig själva för tekniknördar och som sätter en ära i att framställa möbler med en rejäl portion nävar, gamla hantverkstraditioner och ny datorteknik.

Möbeldrömmar föds
Bakom namnet Overgaard & Dyrman döljer sig de två grundarna Christian Dyrman och Jasper Overgaard. Deras historia börjar på ingenjörsutbildningen på Aalborg Universitet, där de träffas för tio år sedan på programmet för industridesign. Utbildningen är gruppinriktad, men Christian och Jasper hittar snabbt ett kryphål i studieprogrammet, som säkerställer att de kan arbeta ensamma. De anar ännu inte att deras målmedvetenhet tio år senare kommer att efterfrågas av hela världen. Ingenjörsstudierna ger deras samarbete en rivstart och lär dem allt om teknik, men behovet av att grotta ner sig ännu mer i designeryrket blir bara större med tiden.

”När man designar möbler ska man röra vid materialen. Man ska känna dem”, berättar Christian Dyrman. Han pekar på sin datorskärm och får stolen från designerparets Wire-kollektion att vrida sig. ”Varje detalj ska tänkas igenom och testas. Därför måste man använda både ritprogram och 1:1-modeller”, säger han. Christian och Jasper följer sin skaparlust, skippar studierna i Ålborg och skriver i stället in sig på Danmarks Designskola i Köpenhamn. Där visar sig verkstadsfaciliteterna vara helt rätt hävstång för deras fantasi och kreativitet.

Alfahannar i var sin del av landet
I dag är Christian Dyrman länken från utveckling till produktion. Han håller i den dagliga verksamheten i verkstaden på Nordjylland, medan Jasper sitter på kontoret i Köpenhamn och sköter den inledande delen av designprocessen samt all PR och press. Jasper tittar upp med en god portion humor i blicken: ”Vi är båda självständiga alfahannar. Om vi satt tillsammans på ett kontor, skulle det nog leda till massor av snack och diskussioner dagen lång”, säger han. Christian nickar och fortsätter: ”När vi bestämde oss för att grunda Overgaard & Dyrman, var vi anställda i var sin del av landet. Jag kommer ursprungligen från Nordjylland och Jasper kommer från Själland, så det påverkar också vad vi vill. Jag skulle inte kunna tänka mig att flytta till Köpenhamn bara för att det skulle vara enklare. Jag vill gärna bo här. Så är förutsättningarna, och vi får helt enkelt se till att vi får det att fungera. Dessutom finns en stor del av underleverantörerna och produktionsunderlaget här på Jylland, medan en stor del av design- och marknadsföringsvärlden finns i Köpenhamn.”

Nej tack till outsourcing
På designskolan utvecklades ett av designerparets projekt till ett samarbete med ett företag, som ville börja tillverka deras möbel. De försökte med Indien utan framgång, och därefter i Kina med samma dåliga resultat. ”Vi fick en prototyp som inte alls var som vi ville ha den, och då insåg vi hur svårt det är att lägga ut arbetet på någon annan och ha ett annat företag som mellanled när man är så detaljfixerade och har så mycket åsikter om hur saker ska göras som vi”, berättar Christian Dyrman och tittar på sin samarbetspartner, som nickar instämmande: ”Antingen måste man gå med på att kapa ett hörn här och ett hörn där, eller så måste man göra alltihop själv.”Designerparet valde det sistnämnda, de sade upp sina trygga jobb och drog på sig arbetsoverallerna.

Kan själv, vill själv – gör det själv
Christian Dyrman tar fram en av stolarna från deras Wire-kollektion. Lädret är både slätt, mjukt och fast. Formen är organisk, böljande och lätt, trots att den enbart är tillverkad av hårt stål. Resultatet av männens målmedvetenhet, envishet och kompromisslösa hantverk är enastående, och man kan definitivt inte se att de säkra händer som har utfört detta stolta arbete har varit tveksamma, nästan skrämda, när de första köparna hörde av sig. Men så är det när man vill sköta allting själv. Och då lär sig händerna snabbt att även tala köpmansspråk.

Dvärgarnas grotta ligger på Nordjylland
Som dvärgarna i sagan om Snövit, arbetade Christian och Jasper varje dag i ett helt år enbart med produktion: de slet, hamradeoch bankade – och sydde. Och först under 2014 dök diamanterna upp. Köparna kommer från San Francisco och Schweiz. Christian sätter sig i stolen och lutar sig bakåt. ”Och så satt vi där. Och vi skulle upprätta återförsäljaravtal, och köparna ville tjäna si och så mycket på det. Det har varit en enorm resa att lära känna försäljningsvärlden. Den är både spännande och skrämmande”, säger han och Jasper fortsätter: ”Vi är design- och produktnördar, och så tvingas man tänka på marknadsföring och försäljning och grunda ett företag och öka produktionen. En mässa i Köln visade sig bli en fullträff för oss. Inte på grund av mässan i sig, utan tack vare det material vi blev tvungna att skapa.” I synnerhet var det bloggarna som gav paret en smakstart. ”Det är bloggarna som skriver om det nya och häftiga, och våra kunder läser sådana bloggar”, berättar Christian.

”Hejsan-hoppsan-design är ett stort ”no no”
Det råder ingen tvekan om att de kunder som köper Jaspers och Christians möbler kan ett och annat om estetik, och att de gärna betalar för att kunna fascineras av de imponerande detaljerna, men samtidigt är de en krävande målgrupp. Lyckligtvis är höga krav rena bränslet för detta designerpar. Christian och Jasper brinner för att skapa produkter där de kan stå för varje svetsfog, varenda söm, och där man har vänt och vridit på minsta detalj och genomarbetat den till en nästan utopiskt perfektionistisk nivå. Men den obevekliga kompromisslösheten är inte alltid en enkel väg att gå. Jasper berättar: ”Det är den som har gjort oss till vad vi är, men att vi gör allting själva kan även vara en hämsko. Vi skapar verktygen för att tillverka möblerna, vi styr ekonomin och vi skapar marknadsföringsmaterialet ända ner till fotona och uppbyggnaden av hemsidan. Men detta är nödvändigt eftersom vi vill ha full kontroll över vår produkt och inte förfalla till hejsan-hoppsan-design.”

Begivna på slow-design
Christian och Jasper har själva tillverkat hundratals stolar från den första svetsfogen till den sista sömmen. ”Man väljer själv vad man vill göra, och vi har valt att inte kompromissa med våra lösningar. Saker och ting måste få falla på plats, och det tar tid. De måste få ligga till sig. Under vår utbildning lärde vi oss mycket om planering och milstolpar och jag kan mycket väl förstå vitsen med det, men om man hastar igenom något får man inte fram det djup som vi gärna vill ha”, säger Christian. Christian är utbildad klensmed och hade därmed förutsättningarna för att arbeta med metall, men båda var tvungna att lära sig att arbeta med läder.”Vi gör mer sadelmakeri än klassiskt läderarbete, och eftersom de sista sadelmakarna i Danmark utbildades för 40–50 år sedan, så vitt jag vet, har vi använt tekniker från ett i princip utdött yrke. Det är spännande, men det tar tid. Och det måste det få göra.”

Att bära upp ett tungt arv
Danmark är känt för möbelhantverk av designers som Kaare Klint, Hans Wegner och Finn Juhl. Hos Overgaard & Dyrman ser man upp till och låter sig inspireras av dem. ”Snickaryrket handlar mycket om att se vad ett material kan och förstå vad det finns för tekniska lösningar.Det är en intressant tillgång, men för oss kan materialen vara många olika saker. I Wire-kollektionen arbetar vi med stål och läder, men i framtiden kan det bli något helt annat. Det spännande för oss är att hitta gränsen för vad materialen kan och undersöka hur man kan tänja på den gränsen med respekt för estetiken”, säger Jasper. ”Vi tycker exempelvis inte att plast är särskilt intressant eftersom man kan göra i princip allting med plast, men med stål, läder, trä och sten finns det saker man kan göra och saker man inte kan göra. Därför måste man samtala med materialet. Stålet i våra stolar ger till exempel möjlighet att skapa lätta konstruktioner, men det är inte särskilt skönt att sitta på, så därför använder vi lädret, som egentligen används till sadlar. Detta att undersöka vad det enskilda materialet passar till in i minsta detalj var också en tillgång hos exempelvis Wegner och Klint”, berättar Christian.

En blandning mellan människa och maskin
”Om man bara fokuserar på hantverket kommer man snabbt att skapa något som är mycket unikt, och å andra sidan kan moderna tekniker snabbt ta överhand så att möbeln endast blir en produkt av det som maskinen kan. Vi försöker använda oss av det bästa av de nya teknikerna och de gamla hantverkstraditionerna och förena det”, fortsätter Jasper. Christian pekar på de tunna trådarna av stål som skapar formen på deras möbler, och säger: ”De här är uppbyggda av CNC-maskiner. Det hade varit helt omöjligt att göra dem för hand. De första prototyperna vi gjorde såg inte kloka ut eftersom vi försökte bocka till dem för hand, men med maskiner kan man skapa helt sanslösa kurvor. Men när det gäller svetsningar är det många som frågar varför vi inte helt enkelt använder en svetsrobot, men en svetsrobot klarar inte av att arbeta med de toleranser som behövs. Då måste hantverkaren komma in och svetsa ihop det. En svetsrobot är korkad och kan inte korrigera när något har blivit fel. Det kan däremot den mänskliga handen.”

Verkstad och förskola
Tio år efter ett möte mellan två personer på ett universitet sitter folk i deras möbler från Sydney till Singapore, och med framgång följer ökad produktion, och företaget har numera fyra anställda i produktionen, två smeder och två läderhantverkare, utöver grundarna själva. Detta har gett mer utrymme för familjelivet och både Christian och Jasper ska hämta barn på förskolan på väg hem från verkstaden. ”På ett sätt är det lite av ett tabu när man har varit entreprenör en tid, det här att någon plötsligt ska få barn. Vi vet ju mycket väl att det påverkar ens tid och fokus. Men vi har ändå varit ganska synkade, eftersom vi med två månaders mellanrum kunde berätta att vi skulle bli pappor”, berättar Jasper.

Ny kollektion 2018
Framtidsdrömmen är en produktion med en levande helhet: människor som kommer och går från olika yrkesgrenar, både hantverkare och akademiker, alla med samma intresse för att gå på djupet med saker och ting och en nyfikenhet på vad man kan  åstadkomma med olika material. ”Det är helhetsdrömmen, där allt är genomarbetat”, säger Christian Dyrman och avslöjar att deras nya kollektion förhoppningsvis kommer ut under våren 2018, och att de just nu stångas med detaljer som exempelvis läder som flätas med en speciell metod. Om Overgaard & Dyrman kan föra arvet vidare från stora danska designers som Wegner och Klint kan endast framtiden utvisa, men fascinationen över vad man kan om man anstränger sig lite extra, hänger imponerande tungt i den historieberättande verkstaden.

Kolla in hur deras möbler blir till!

Text: Sarah Sohl Rasmussen
Bild: Overgaard & Dyrman