Större, bättre och godare tomater med CO2

Vi har alla vant oss vid att höra talas om CO2 som den stora boven i klimatdebatten, men det har visat sig att växthusgaser även kan användas för att hjälpa naturen att göra sitt jobb. Hur, kanske du frågar dig? I växthus, naturligtvis.

När CO2-gas pumpas in i ett växthus som används för att odla tomater, gurkor eller sallad boostas fotosyntesen, vilket resulterar i starkare, friskare plantor och ökad avkastning.
Medan normal luft har en koldioxidhalt på cirka 400 ppm, trivs de flesta plantor bättre i miljöer med koldioxidhalter mellan 600 och 1000 ppm. När man tillsätter koldioxid till växthusluft kan det hjälpa till att öka avkastningen av tomater, gurkor och sallad med så mycket som 25-30 procent. Dessutom producerar gödsling med koldioxid tidigare skördar och förbättrar plantans förmåga att motstå sjukdomar och skadedjur.

Skörderekord trots mindre solsken
En tomatodlare som bestämde sig för att testa tekniken är Vikentomater, i södra Sverige. Företaget har åtta anställda och en årlig avkastning på runt 260 ton tomater.
2017 köpte Vikentomater en koldioxidgödslingslösning som består av en koldioxidtank som pumpar ut ungefär 1200 ppm koldioxid till växthuset.
”Jag hade hört om liknande lösningar, men siffrorna verkade för bra för att vara sanna,” säger Mats Olofsson på Vikentomater. ”Men, med ökande konkurrens, bestämde jag mig för att försöka. Det visade sig att informationen jag hade fått stämde helt.”
Vikentomater såg en ökad avkastning med tio procent. Detta trots att 2017 var en av de värsta solåren i mannaminne i Sverige – en faktor som i vanliga fall skulle gett en lägre avkastning.
Dessutom erkänner Olofsson att skörden 2017 var bättre än någonsin.

”Plantorna var starkare, så vi fick större, fylligare och sötare tomater. Till och med kunderna kommenterade över hur goda de var,” säger han.

Kylan förstör smaken
Det tar ungefär åtta veckor för en normal tomat att växa, från när den planterades tills den kan plockas. Tomatsäsongen sträcker sig från mitten av mars till slutet av oktober, och under den tiden kommer en odlare som Vikentomater att plocka tomater varje vecka.

Utmaningen för en tomatodlare är att producera så många tomater som möjligt per kvadratmeter utan att kompromissa med kvaliteten. Vikentomater använder konstgödning men inga pesticider. Samtidigt återcirkuleras gödningsvatten tillbaka till växthuset och maximerar på så sätt energieffektiviteten. Då växthuset är ett slutet system släpps inga biprodukter ut i miljön.

Olofsson definierar en kvalitetstomat som fyllig och fast, men viktigast av allt, att den smakar gott.

”En tomat ska plockas när den är mogen och ska ätas inom en vecka. För att behålla sötman ska den aldrig förvaras kallt. Det som förstör tomatsmaken är att transportera och förvara dem i ett kylskåp,” förklarar han.

Vikentomater odlar runt 100 olika tomatsorter med det finns flera tusen olika typer av tomater i världen. Vikentomater odlar även gula tomater, och Olofsson säger att den enda riktiga skillnaden från röda tomater är ämnet som ger dem deras färg.

”Vi började odla gula tomater eftersom vår son är allergisk mot röd mat, men det visade sig att han inte har några som helst problem när han äter gula tomater”, säger han.
Vikentomater och Olofsson har höga förväntningar för 2018.
”Allt beror på vädergudarna,” säger han. ”Om det blir soligt, är jag övertygad om att skörden kommer att bli ännu bättre än 2017.”

Tomato sauce
TOMATSÅS (BASSÅS)


INGREDIENSER:

1 gul lök, finhackad
1 morot, fintärnad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 lagerblad, färska och finhackade
3 msk olivolja
1/2 dl vitt vin
5 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
600 g Vikentomater
Salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Värm en kastrull. Fräs lök, morot, vitlök och lagerblad i olivolja utan att det tar färg i 30 minuter tills de blir mjuka och söta. Tillsätt vitt vin, timjan, rosmarin och tomat och baka i ugn på 180 grader i 1-2 timmar, beroende på vätskemängden i tomaterna. Mixa i matberedare och smaka av med salt och svartpeppar.
Källa: vikentomater.se (kock Paul Svensson)

Text: Isabelle Kliger
Foto: Shutterstock