Poa Ekblad – Högtflygande och ständig utforskande heliumexpert

För produktutvecklaren Poa Ekblad är det att önskan om att lära sig nya saker, att förändra och förbättra som är motorn. Nyfikenhet och problemlösning tar honom till oanade höjder. Men så är han luftballongsentusiast också.

Du är ju bland annat heliumguru och det tillsammans med ditt ballongintresse är ju en intressant kombo. En match made in heaven skulle man ju kunna säga.
Det är genom ballongflygningen som jag har blivit ganska bra på helium när det kommer till att lyfta saker. Ofta när kunder ringer och vill ha hjälp gällande helium blir det kopplade till mig, det kan vara allt ifrån reklamballonger till norska äventyrare.

Berätta mer om de norska äventyrarna, det låter spännande.
Ja absolut, jag blev kontaktad av äventyraren och extremsportaren Aleksander Gamme och fallskärmshopparen Eirik Gran Kvasse som ville fylla vanliga leksaksballonger och flyga iväg. De ville hoppa fallskärm från dem och kontaktade mig för att ihop en fungerande ballongkonstruktion. Jag hjälpte dem bland annat med att räkna hur många ballonger de behövde och exakt mängd helium som varje ballong skulle ha, så det blev lagom lyftkraft. Det blev cirka 300 ballonger som var ungefär en meter i diameter och det lyckades ta sig till 3000 meters höjd.

Du har ju själv flera rekord i exempelvis långflygning. Hur växte ditt intresse fram och vad var det som lockade? 
Jag studerade på Chalmers i Göteborg där det finns en ballongklubb. En vän introducerade mig någon gång på 80-talet, jag började läsa på och sedan blev de inte av med mig. Nu har jag flugit ungefär 1500 gånger skulle jag tro. Mina bragder inom luftballongsflygning är en sjundeplats i VM, en fjärdeplats i EM och sedan håller jag just nu det svenska rekordet för långflygning. Det svenska rekordet flög jag i februari 2017 där jag flög från Oslo till Kalmar, vilket är cirka 47mil. En domare granskar all dokumentation och därigenom godkänner flygningen.

Du jobbar som projektledare, vad är det som du gillar med det? 
Det är ett väldigt omväxlande arbete och det är det som gör jobbet intressant, man lär sig något nytt i varje projekt, bland annat kundernas processer och deras behov. Mitt arbete går i grund och botten ut på att göra något som fungerar rent praktiskt i vardagen hos kunderna, integrera våra gaser med deras arbete. Just nu arbetar jag främst med biogas. Det jag tycker är intressant med att att bygga biogasanläggningar är att vi hjälper kunden att övergå från diesel till biogas och de därmed blir mer miljövänliga. Det är viktigt för mig att se att vi som företag kan hjälpa till att minska miljöbelastningen.

Vad är det som driver dig i jobbet? 
Det är viljan att lära mig nya saker genom att lösa problem, lösningar som folk har nytta av. Jag har arbetat mycket med standardisering av applikationer förr, men jag tror mer på konceptlösningar som man sedan kan anpassa till varje kund och deras behov. Jag vill göra verkligheten och bättre och smartare. Det handlar mycket om den gamla Gustaf Dalén andan; att lösa kundernas problem. Jag tycker att det är rätt anda också, och den finns starkt i AGA kulturen. På det sättet tror jag att det blir mer lönsamt att arbeta, om kunden märker att de får en helhetslösning kommer de tillbaka. Jag tror verkligen på den filosofin.

Text: Cecilia Rudengren & Mathilda Simonsson
Foto: Privat