Storleken på bubblorna beror på relationen koldioxid och vätska

Kolsyra – Vad är det egentligen? Och hur uppstår bubblorna?

Koldioxid i vatten kallas i dagligt tal kolsyra. Kolsyra är en kemisk förening som innehåller gasen koldioxid. Kolsyra bildas när koldioxid reagerar med en vattenlösning.

Koldioxid blir kolsyra
När man tillverkar kolsyrade drycker som exempelvis läsk pressar man under högt tryck ned koldioxid i vattenlösningen. Vattenlösningen binder då koldioxiden som gör att bubblorna stannar i vätskan. Det gör de genom att gasmolekylerna löser upp sig och lägger sig mellan vattenmolekylerna. Ett mycket litet antal av koldioxidmolekylerna reagerar också med en vattenmolekyl och blir till det som egentligen är själva kolsyrebubblorna. Tänk dig att en koldioxidmolekyl (CO2) tar OH från vattenmolekylen (H2O). Vattenmolekylens andra H sätter sig på ett O och då har en kolsyramolekyl bildats (H2CO3).

Varför rör sig bubblorna?
Kolsyrebubblorna rör hela tiden på sig eftersom de innehåller både positiva och negativa joner. De fungerar som två magneter; lägger du pluspolerna mot varandra, drar de sig de bort ifrån varandra. På samma sätt fungerar det också med bubblorna.

Syrlig doftexplosion
Tester tyder på att kolsyra aktiverar de sura receptorerna i smaklökarna och gör så att drycken upplevs mindre söt. Kolsyran tycks också öka doften. När bubblorna i den sprudlande drycken spricker, finfördelas vätskan som en spray och fler doftmolekyler når näsan.

Små eller stora bubblor
Storleken på bubblorna beror på relationen koldioxid och vätska. Desto mer koldioxid jämfört med vätska, desto större bubblor. Kolsyrar du vatten själv kan du alltså styra storleken på bubblorna efter eget behag.Dam med sparkling water_shutterstock_144121072