Joakim Velander och Marcus Jonsson gick vårens IWS-utbildning arrangerad av AGA och Svenska Elektrod.

IWS-utbildning för ökad svetsspecialistkompetens

Kraven på specialistkompetens inom svetsning ökar och att fördjupa sina svetskunskaper är ett sätt att bli mer konkurrenskraftig på marknaden. AGA och Svenska Elektrod erbjuder en av Svetskommissionen kvalitetssäkrad internationell svetsspecialistutbildning (IWS).

Syftet med IWS- utbildningen är att effektivt stärka svetskompetensen hos både individ och företag. Under IWS-utbildningen varvar erfarna lärare både teori och praktik under en 5-veckors period med både lärarledda lektioner och självstudier.

Prioriterade kvaliteten på IWS-utbildningen
Marcus Jonsson, som var en av deltagarna på vårens utbildning, driver Andersson & Ågren AB i Sundsvall.  Andersson & Ågren etablerades redan på 30-talet och är specialiserade på stålkonstruktioner. ”Jag har uppskattat utbildningens upplägg”, säger Marcus. ”Jag var inte bara ute efter att få papper på IWS-behörighet utan prioriterade en utbildning med kvalitet. I och med EN 1090 ställs högre krav på vår verksamhet, vilket även innebär att IWS-behörighet är viktigt för att möta konkurrens från andra företag. AGA & Svenska Elektrod tillsammans har varit positivt – en gasleverantör och en svetstillsatsleverantör som bidrar med olika vinklar. ”

Bra marknadsföring för företaget
”Utbildningen stärker min personliga kompetens och är samtidigt bra marknadsföring för företaget, säger Joakim Velander som också har gått AGA och Svenska Elektrods IWS-utbildning. Joakim Velander lyfter fram den samlade kompetensen hos både kurslärare och kursdeltagare  under IWS-utbildningen  som mycket givande. Som blivande svetsansvarig hos Byggnadssmide AB, i kombination med ökade krav enligt EN 1090, var en genomförd IWS-utbildning en förutsättning för hans nya roll. AGA och Svenska Elektrod i samarbete vägde tungt då Joakim skulle välja kursleverantör. ”Utbildningen har gett mig en bild av en större värld utanför den dagliga verksamheten med bättre förutsättningar för att leda svetsarbetet”, säger Joakim.

Koll på kvaliteten
Svetskommissionen som är utsedd av IIW till Autkoriserat Nationellt Organ i Sverige är huvudansvariga för utbildningens kvalitet. De är också Svetskommisionen som efter examination utfärdar IWS-diplom.

Nästa IWS-utbildning går i augusti 2015. Läs mer och anmäl dig här.

Text: Unn Granfelt, Cecilia Rudengren
Foto: Cecilia Rudengren