Genom att gå in i en -135-gradig kryokammare får engelska rugbylaget snabbare återhämtning.

Iskall väg till toppen för engelska rugbylandslaget

För att nå toppen gäller det att träna målmedvetet och konsekvent. För att kunna göra det är det viktigt att hålla skador och rehabilitering till ett minimum. Kryobehandling hjälper elitidrottare att snabbare komma i form. BOC UK som ingår i Linde Group, har utvecklat världens första mobila kammare för kryobehandling.

Rugby beskrivs ofta som en sport för huliganer som utövas av gentlemän. Även om sporten bygger på schysst spel, så är närkamperna ute på planen så hårda att skador är svåra att undvika. Långa frånvaroperioder för återhämtning är dock inget dagens yrkesidrottare har råd med. Tränare och sportläkare letar ständigt efter sätt att förkorta rehabiliteringsperioderna.

Ju kallare desto bättre
Att använda is för att begränsa blåmärken och lindra stukningar är ett beprövat knep, så det är kanske inte helt otippat att återhämtningen går ännu fortare vid extremt kalla temperaturer. Experterna inom kryogen teknik på BOC UK har utvecklat världens första mobila kammare för kryobehandlning. ”Vi använder flytande kväve för att kyla ner temperaturen inuti  kammaren ner till minus 135 grader Celsius för att vara exakt”, förklarar Michael Toole, Cryotherapy Business Development Manager på BOC.

Mobil helkroppsbehandling
”Jag känner mig mycket mer utvilad efter behandling i kryokammaren och återhämtningstiden är kortare”, menar Kevin Sinfield, lagkapten i Englands rugbylandslag. Laget, vars tränare är Steve McNamara, började använda kryobehandling av hela kroppen i slutet av 2012. Sedan dess har en expert från BOC gjort regelbundna besök på deras träningar med en toppmodern, mobil kammare för kryobehandling. ”Under VM använde vi den här kammaren upp till tre gånger i veckan med runt tre behandlingar varje dag efter matcher och gymbesök”, förklarar McNamara.

-135 grader Celsius
När två spelare i laget går in i kryokammaren är de försedda med en personlig skyddsut-rustning och en BOC-expert är alltid där för att se till att allt är ok. §Först tillbringar spelarna 30 sekunder i en förkammare som håller en temperatur på -60 grader för att vänja sig vid kylan innan de går in i huvudkammaren som håller en temperatur på -135 grader§, förklarar Toole. Medan spelarna går runt i kammaren under cirka två minuter kontrollerar BOC-experten att temperaturen, trycket och luftfuktigheten är inom säkra gränser. Något som gör kryobehandling så omtyckt är att den ersätter det mindre populära alternativet isbad som vanligtvis användes för att snabba på återhämtningen. ”Isbad tillhör det förflutna och spelarna är mer positiva till att använda kryobehandling än att gå ner i ett blött iskallt bad”, säger Toole.

Kryobehandling mer effektiv än andra behandlingsmetoder
Efter att ha varit i kryokammaren säger spelarna att de känner sig både piggare och mer utvilade.  Trots att huden snabbt kyls ner till -15 grader bibehålls kroppstemperaturen. Den övergripande fysiska effekten är påtaglig: de yttre blodkärlen drar ihop sig, blodet riktas till kroppens inre och blodtillförseln till musklerna förbättras. Kroppens hormonsystem reagerar också genom att utsöndra endorfiner för att minska smärtan. Adrenalin ökar mängden anti-inflammatoriska ämnen.  En studie som genomfördes av INSEP, det franska nationella institutet för sport, expertis och prestation, visade att kryobehandling är mer effektivt än andra behandlingsmetoder. Bara en timme efter behandling uppvisade deltagarna helt förnyad muskelstyrka och mådde bättre fysiskt. Den optimala exponeringstiden för att uppnå fysiologiska förändringar är två minuter i -135 grader enligt en internationell pionjärstudie genomförd av University of Central Lancashire (UCLan). De kortare återhämtningsperioderna hjälper till att förbättra idrottsprestationen på lång sikt. Men de blir också redo snabbare för nästa batalj på planen.

Text och foto: Linde Technology