I Sveriges största trädgård behövs koldioxid och humlor

För tomatodlingen i Dalköpinge är koldioxid (Co2 ) en nödvändighet. På den 80 000 kvadratmeter stora odlingsytan ryms 250 000 tomatplantor  – och en del humlor.

Tomatodlingen byggdes av Alfred Pederson & Son år 2000 i Dalköpinge, bara ett stenkast från Trelleborg. Den ligger i ett perfekt läge. Här finns fukten och ljuset från havet. Den sista ingrediensen för att ta fram de bästa tomaterna levererar AGA i stort sett varje dag; koldioxid. Inget kan växa utan koldioxid. Ett vanligt talesätt är att man ska tala med sina växter. Ibland räcker det, men ibland behövs det tillsättas mer koldioxid än vad vi andas ut. En normal koncentration av koldioxid i luften är 300-400 ppm. Idealvärdet i växthus är 1 000 ppm. Tomatplantorna absorberar koldioxiden från luften och omvandlar den till kolhydrater som är grunden för alla växters celler. ”Här har vi en bra placering. Det är öppen mark och långt till andra odlingar”, säger Poul-Erik Lund, platschef.

Från klase till butik på en dag
De 250 000 plantorna planteras kring årsskiftet. Varje planta genererar 30 tomatklasar per år.  En klase ger cirka 600 gram tomater. Från april till november plockas tomaterna. De kan plockas ena dagen och ligga i butik nästa. I slutet av november rycks hela plantan ut, då kan den vara upp till 12 meter lång. Därefter rengörs hela växthuset grundligt innan man börjar om igen.

Trendigt med specialsorter
Trelleborg finns 12 olika sorters tomater och 8 olika cocktailtomater. Det är tre saker som påverkar smaken på tomaten: sol, sorten och färskheten. Mer sol = mer smak. ”Trenden går mot mer speciella  tomater i olika färger. Men det är fortfarande så att vi har de stora volymerna på vanliga stora, runda tomater”, säger Poul-Erik Lund. ”Det blir allt färre tomatodlare i Sverige eftersom det är tufft att få ekonomi i mindre odlingar. Samtidigt är många svenska konsumenter beredda att betala mer för svenskodlat”. ”Men då måste vi också erbjuda  något som är bättre än de importerade tomaterna”, säger Poul-Erik som tycker att det är svårt att konkurrera med Holland och Spanien där tomatodling är en stor industri.
Fem faktorer och en gigantisk tank
Det är fem faktorer som behövs i ett växthus och som påverkar resultatet: vatten, värme, ljus, näring och koldi-oxid. naturen bestämmer hur mycket koldioxid som behövs, men årsförbrukningen som AGA levererar ligger på cirka 3 000 ton. ”Att kunna leverera så mycket till  en kund kräver enorma resurser  och logistiklösningar. De har  dessutom en enorm tank på plats här, och det är ingen tank som vi har på lager direkt”, säger Paul Brantby, produktchef på AGA.

Den lilla humlan
Förutom ovan fem faktorer finns faktiskt en till liten medhjälpare i trädgården; humlan. Alla tomatblommor blir befruktade på naturens eget sätt här, genom humlan. Humlan vet när det är dags och tack vare humlan får tomaten mer kött och kärnor. Så med hjälp av koldoxid och humlor får Svergiges största trädgård fina och goda tomater som vi alla kan njuta av.

Text: Jessica Ohlsson
Foto: Cecilia Rudengren

Kort om Alfred Pedersen
Alfred Pedersen startades 1948 av  paret Katrine och Alfred Pedersen  som med åren utvecklats till  Danmarks största tomatodling  med sonen Mads Pedersen som  koncernchef och huvudägare. Företaget tog över odlingen i Trelleborg 2005.