Guldsmedsyrket ger gyllene möjlighter

Har du någonsin funderat över hur en klump med ädelmetall kan förvandlas till ett vackert smycke med fina detaljer? Efter ett besök på guldsmedslinjen på Edward Munch-gymnasiet i Oslo är det i alla fall lätt att konstatera att det ligger många timmars pilligt arbete och tålamod bakom ett handgjort smycke.

Det kan ta allt från några timmar till flera veckor att tillverka ett smycke. Allt beror på hur komplicerat smycket är. Först ska metallen bearbetas och därefter ska den formas, slipas, justeras och putsas. Och innan arbetet överhuvudtaget kan påbörjas måste man göra ritningar.

En svårt konst att bemästra
Det säger sig självt att den färdiga produkten får ett högt pris. Men innan man kommer så långt som till att få ett gesällbrev som guldsmed, måste man genomgå flera års skolgång. När man avlägger gesällprovet som guldsmed har man totalt fyra års utbildning bakom sig, varav ett år med konst och hantverk och därefter tre år med inriktning på guldsmedsyrket.
”Jag har varit intresserad av smycken sedan jag var fyra år gammal och min mamma tog med mig till butiker där man kunde välja ut enstaka pärlor att göra smycken av”, berättar Anniken Larsen, en av sjutton elever som går på guldsmedslinjen på Edvard Munch-gymnasiet. Det var skolans studievägledare som fick henne att rikta blicken mot guldsmedsyrket. Hon praktiserade hos en silversmed och fick smak på att arbeta med smycken. Nu satsar hon fullt ut på detta. ”Jag vill blanda in fler material i designarbetet och därför vill jag lära mig mer om material som plast, glas, trä och järn. På det viset får jag också fler ben att stå på”, berättar hon.

Nödvändigt med gaskunskap
Att använda många olika typer av verktyg ingår i guldsmedsyrket som bygger på traditionella hantverkstekniker som sågning, filning, lödning och smide. På arbetsstationerna ligger bland annat massor av olika tänger, filar, sandpapper och lödspetsar. Processer som glödgning (uppvärmning av metall) och lödning måste till för att man ska kunna forma metallen och då måste man även kunna hantera både brännare och lödpistol. I processen används gaserna syre och gasol, som man får tillgång till via en rörinstallation som går till varje arbetsstation. Kombinationen av hög temperatur och användning av gaser ställer självklart krav på att eleverna tillägnar sig tillräckligt mycket gaskunskap för att kunna arbeta på ett säkert sätt. Det är alltså mycket man måste lära sig och det är nog klokt att ha hängt med ordentligt på kemilektionerna om man ska lyckas.

Tålamodsprövande pilljobb
Att tillverka smycken innebär mycket pilligt arbete och man bör ha en god syn. Alla detaljer kan inte ses med blotta ögat och därför är ett förstoringsglas ett obligatoriskt hjälpmedel. Det är även en fördel att ha god koncentrationsförmåga, eftersom saker och ting lätt kan gå på tok om man inte är uppmärksam. ”Man måste noga följa lågan när man värmer upp metallen. Exempelvis kan gult guld krympa när man arbetar med det”, berättar Anniken och fortsätter: ”En annan utmaning är när man ska löda på flera ställen på samma föremål. Då kan slaglodet snabbt äta sig in i metallen och skapa sprickor och gropar.”
Anniken erkänner att tålamodet tryter ibland.

Infattning är det roligaste
Hon försöker ständigt hitta snabbare metoder. Ibland lyckas det, ibland inte. Hon tycker bäst om att göra infattningar och tycker att det är kul när hon får stenen att passa. Eleverna på Edvard Munch-gymnasiet är alla helt överens om att man kan tillverka många spännande ting av ädelmetaller och att det verkligen är tillfredsställande att få se slutresultatet som de kan smycka sig med!

Text: Unni Bekkevold, Foto: Shutterstock