Gaslära: Krypton – en ovanlig ädelgas

Krypton(Kr) är inte bara Supermannens hemplanet, utan även en av de mest ovanliga gaserna på jorden. Ädelgasen, som förekommer i 0,0001% i vår atmosfär, är både lukt- och färglös.

En slumpmässig upptäckt
Gasen upptäcktes 1898 av Morris Travers och William Ramsay när de två forskarna försökte hitta ett kemiskt element som skulle fylla platsen mellan Helium och Argon i det periodiska systemet. Genom att avdunsta i princip alla komponenter från en liter flytande luft lämnades ett tungt gasprov kvar. Den tunga gasen var inte det som forskarna hade hoppats på, men i ren nyfikenhet analyserade de gasens spektrum och hittade något tidigare okänt! De valde att döpa gasen efter det grekiska ordet för ”gömd” – kryptos.

Kort om krypton
Kemisk formel: Kr
Molekylmassa: 83.8 g/mol
Densitet 2.41 kg/dm3
Antal elektroner: 36
Kovalent radie: 116 pm
Ångtryck: vid trippelpunkten 731 mbar
Smältpunkt: 116 K (-157,36 °C)
Kokpunkt: 119,8 K (-153,22 °C)

Lyser upp vår värld
På grund av att gasen är så pass ovanlig (således dess höga pris på ca 2000kr/kg) är användandet begränsat, dock har förekomsten för krypton i olika ljuskällor och energisparande fönster ökat. Genom att använda sig av krypton i olika ljuskällor brinner lamporna både starkare och längre, lampan använder dessutom mindre energi. När en elektrisk ström går igenom en ljuskälla som innehåller krypton skapas ett starkt vitt sken som gör att det blir lättare för oss människor att se. Gasen används även som fyllning mellan isoleringsglas och har varit framgångsfaktorn gällande energismarta fönster.

Dödlig för Supermannen – men hur är det för oss?
Som nämnt i början är krypton även namnet på den planet varifrån Supermannen kommer. I serien exploderar planeten på grund av dess instabila och radioaktiva kärna. När planeten exploderar skapas ett ämne kallat kryptonit, bitar av radioaktivt material och även det enda som är dödligt för Supermannen – men hur påverkar detta oss?

Först och främst, kryptonit existerar inte i verkliga livet. Det skulle dessutom vara mycket svårt för oss att få en reaktion av krypton, då gasen är en ädelgas betyder det att den har extremt svårt att kombinera tillsammans med andra kemikalier och därför varken brinner eller skapa korrektion. Så även om krypton är dödligt för den fiktiva Supermannen kan du vara helt säker i verkligenheten!

Text: Mathilda Simonsson
Foto: Shutterstock