AGA arrangerade med SITAB svetstävling för tredjeårselever på Teknikcollage Gävleborg & Dalarna

Framtidens svetsare gör upp om förstapriset

Nerver och fokus präglade svetstävlingen för gymnasieelever som AGA och SITAB arrangerade under Företagarforum 1-3 oktober i Sandviken.  I årets omgång tävlade 13 deltagare. 

Framtidens svetsare och kunder är ungdomar. AGA tillsammans med SITAB vill uppmärksamma svetsning och höja professionen till en högre nivå. Svetsning i tillverkningsindustrin har en framtid, speciellt för de som går en utbildning på en skola som har täta kontakter med näringslivet där eleverna får praktik både under och efter sin utbilding. Björkhagsskolan i Hofors är ett sådant exempel där Bäckströms Mekaniska plockar elever direkt från skolan in i arbetslivet.

Att svetsa under press i en tävling är svårt. Många var nervösa och det är en utmaning att behålla lugnet och göra bra ifrån sig.

Ari Nurmi, lärare Bessemerskolan:
”Det är första gången vi deltar i denna tävling med AGA, men vi hoppas på fler tillfällen. Vi deltar med 8 elver efter en kvaltävling in skolan. Den här tävlingen är som en kvaltävling för oss till Svets SM i februari. Bessemerskolan är godkänd av Svetskommisionen att få utbilda i internationell svetsning, en slags kvalitetsstämpel som innebär att våra elever blir certifierade svetsare, en certifiering som gäller i hela världen.”

Oliwer Munter, 18 år, Bessemerskolan:
”Det är första gången jag deltar så det är lite nervöst. Jag fick interesse för svetsning via min pappa som arbetar med det. Jag provade på som liten och tyckte det var kul. Jag uppskattar lärarna på skolan jättemycket, lärarna gör verkligen allt! Det är roligt att gå till skolan.”

Joachim Granvik, 18 år, Björkhagsskolan:
”De hade valt ut två stycken från skolan, mig själv och min klasskompis Mattias. Det är lite nervöst, speciellt som vi kom hit och såg att det var TIG-svetsning. Skolans maskin hade gått sönder så vi fick aldrig chans att hinna öva på det innan. TIG ger fina svetsar så det gillar jag. Pappa arbetar som svetsare så jag har varit intresserad av det sedan liten. Bilar är mitt stora intresse och har en del projekt på gång där jag kan använda mina svetskunskaper.”

Mattias Richardsson, 18 år. Björkhagsskolan:
”Jag fick upp intresset för svetsning eftersom jag hade kompisar som redan gick utbildningen. Dessutom är bilar mitt stora intresse. Pappa är lastbilschafför så jag har inte haft svetsning i familjen som andra tävlande. Jag har inte svetsat TIG tidigare så det var lite nervöst och ovant men det kändes bra.”

Vinnaren 2015
Årets vinnare av AGAs och SITABs svetstävling för gymnasieelver blev Eddie Ström. På andra plats kom Daniel Westrin och trea blev Joel Olsson. Förutom en snygg svetshjälm och en Aqviamaskin fick vinnaren en IWS-utbildning, som AGA och Svenska Elektrod håller i,  till ett värde av 65 000 SEK som kan påbörjas senast 2019 och efter tre års arbetserfarenhet.

Text: Karin Källander
Foto: Cecilia Rudengren