Art by space – rymden gjorde en tavla

Det finns inget jordnära när det gäller studenterna Hannes Tomanis och Ivo Lundins examensprojekt från Forsbergs högskola i Sverige. ”Creation beyond the borders made by man”, är hur de beskriver sitt banbrytande arbete ”Art by Space”, som – bokstavligen – skapades av rymden.

Radarparet Hannes Tomami och Ivo Lundin Hatje

Radarparet Hannes Tomami och Ivo Lundin Hatje

Hannes Tomani, copywriter, och Ivo Lundin Hatje, art director, slog sig ihop under studietiden på Forsbergs, en högskola i Stockholm som specialiserat sig på reklam, copywriting, grafisk design och spelutveckling. Som världens första kuratorer av rymdkonst förklarar det att de såg sitt examensprojekt som en unik möjlighet att göra vad de ville.

”So why not let space and its uncontrollable forces paint? I mean why the hell not?”, skriver de på sin gemensamma webbsida. Konceptet för projektet Art by Space är enkel men samtidigt långsökt. En heliumfylld väderballong släpptes upp i luften ända upp till cirka 33.000 meters höjd. Under den hängde en plastlåda med vit duk och ett antal mindre färgfyllda ballonger. Allteftersom väderballongen steg upp i rymden, minskade gradvis det omgivande lufttrycket, vilket gjorde att de färgfyllda ballongerna expanderade.

Uppe på cirka 20-30 kilometers höjd, började ballongerna en efter en att sprängas och på så sätt kom konstverket ”Beyond Borders” till – en tavla som skapats utan mänsklig inblandning, endast genom att stiga upp i rymdens vakuum. Hela processen filmades och kan ses på Vimeo. Klicka här för att se filmen.

”Idén kommer från hur sjukt vi tycker det är att gränser som vi själva dragit påverkar hur vi behandlar andra människor. Det är därför vi vill ut i rymden, högt över de synliga och osynliga murarna vi har konstruerat. Dit människan inte har någon kontroll”,  berättade Tomani för svensk designtidnignen Cap & Design. ”Det är ett verk för hela världen”, förklarade Lundin Hatje. ”Universums krafter behandlar oss alla lika, oavsett nationalitet, religion eller etnicitet. Samma krafter som skapar tavlan. Vi hoppas kunna auktionera ut den för en stor summa och skänka pengarna till ett initiativ som kan förändra världen”.

 

Ballongkonstruktionen som togs fram av projektet.

Tomani och Lundin Hatje stöddes av Astronomisk Ungdom, en icke-statlig organisation som syftar till att öka intresset för astronomi och rymd bland ungdomar i Sverige. AU, som har stor erfarenhet av att skicka väderballonger upp i atmosfären, stödde initiativet genom att tillhandahålla den infrastruktur som krävs fysiskt för att ta projektet från jordytan till närrymden.

Alla intäkter från ”Beyond Borders” donerades till den internationella humanitära hjälporganisation och mottagare av Nobels fredspris, Läkare utan gränser.

Text: Isabelle Kliger
Foto & Illustration: Cecilia Rudengren