Skyddsgaser i matförpackningarna – alla är vinnare

Alla parter var nöjda när Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut började använda skyddsgas i sina förpackningar.

Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut levererar dagligen ett par hundra hemservicemåltider riktade till äldre personer i staden. Man har cirka 350 kunder, men i de fall där bolaget ännu för ett par år sedan varje dag levererade varma måltider till varje kund, levererar man nu portionerna kalla två gånger per vecka.

Förändringen kan låta som ett steg i fel riktning, men enligt produktionschef Marika Toivonen har alla vunnit på den. – För kunderna innebär den mer flexibilitet eftersom de inte längre måste vara hemma och vänta på maten. För Sastamala stad innebar förändringen besparingar på hundratusentals euro, säger hon. Förändringen möjliggjordes tack vare att Sastamalan Ruokapalvelut beslutade att börja använda skyddsgasförpackningar, vilket innebär att måltiderna håller längre.

– När Sastamala var tvungen att leverera mat varm ända fram, måste den vara 60 grader hos kunden. Det var svårt att garantera detta genom värmelådor utan att kvaliteten på maten fick lida. I och med skyddsgasförpackningen håller maten högre kvalitet ur ett mikrobiologiskt perspektiv och ser också smakligare ut. Kunden kan vara säker på att den är av god kvalitet, säger AGAs nyckelkundschef Ritva Poutanen.

Förändringen innebar mer flexibilitet och besparingar även för företaget som tillreder och levererar maten eftersom man nu kan tillreda portioner i köket på förmiddagen och packa dem på eftermiddagen. Besparingar görs också i och med att man inte behöver tillreda mat på röda dagar.

Ett naturligt val
Skyddsgasblandningen innehåller i regel sådana gaser som finns i den vanliga inandningsluften: koldioxid, kväve och syre, varav koldioxid är den viktigaste. Den hindrar effektivt att mögel, bakterier och jäster uppstår. – Koldioxid gör att produkterna håller längre och gasen försvinner ut i luften när förpackningen öppnas, förklarar Poutanen. – Tack vare skyddsgasförpackningen ser produkten också ut så som den borde, avslutar hon.

Enligt Toivonen hade kunderna fördomar och farhågor i början. Dessa har dock försvunnit under den förändrade verksamhetens gång. Kunderna har kunnat värma sin mat själva och det har inte förekommit några svårigheter med att öppna förpackningarna. Sastamala och AGA var ända från början öppna och berättade om användningen av skyddsgas och orsakerna och fördelarna bakom beslutet.

Utmaningar med framgångsreceptet
– Enligt en kundundersökning är våra kunder till 80 procent nöjda, och siffran har hela tiden stigit. Man bör dock komma ihåg att det även finns andra faktorer än matens smak som påverkar folks uppfattning. Till exempel det faktum att man måste värma den själv. Skyddsgasen håller visserligen produkten så att den ser bra ut i sig, men eftersom Sastamala nu levererar maten kall är det inte alltid lätt att få den att se lockande ut. Det är nämligen viktigt att maten också ser smaklig ut för ögonen.

– Till exempel sallader får inte blandas och om det bjuds på äppelpaj och vaniljsås får såsen inte läggas ovanpå pajen som man vanligtvis gör, utan den ska läggas under så att den inte påverkar pajens konsistens, säger Toivonen.