AGA – en pionjär inom radio och TV

Gustaf Dalén och AGA var tidigt ute med att satsa på radio- och TV-teknik. Det resulterade bland annat i flygpejlingsutrustning, första radion med inbyggd högtalare, polisradio och färg-TV.

Som pionjär inom radioteknik såg Gustaf Dalén möjligheterna inom området och redan 1915 experimenterade han med radiosändningar från flygplan. Året därpå utvecklade Dalén experimentet genom att försöka få kontakt mellan flygplan och markstation via sändare. Försöken med pejling och signalering var lyckade men lades på is tills 1922 då utvecklingen återtogs. De första flygpejlingsutrustningarna såldes 1932.

Svenska Radio AB började sända program 1922

Radiosatsning

Bolaget Svenska Radio AB (SRA) grundades 1919 när AGA, Asea och LM Ericsson började arbeta tillsammans för att utveckla radiotekniken. 1922 började de första programmen sändas. I och med att fenomenet radio började växa och bli populärt i Sverige återupptog AGA 1924 sin egen radioavdelning och började bland annat tillverka kristallmottagare. Europas första radio med inbyggd högtalare presenterades på mark­naden 1927 av AGA och efter ett år av fram­gång köpte AGA radioföretaget Baltic Radio AB. För att skapa en större radioavdelning slogs det ihop med AGAs egen radioavdelning och fick namnet AGA­-Baltic AB. Tillverkningen förlades på Lidingö i Stockholm och radioapparaterna blev en viktig exportvara för Sverige.

Mobilens föregångare

Föregångaren till mobiltelefonen föddes under tidigt 1940-­tal, radiosystemet kallades för polis ­eller taxiradio och hade en räckvidd på 30 till 60 kilometer. De första som använde det mo­derna systemet var polisen i Göteborg och fler följde snabbt efter. Fram till 1974 fortsatte AGA att utveckla radiosystemet för att sedan sälja verksamheten till Sonab.

På 40-talet introducerades både tv och polisradion

Historisk tv

Ett historiskt ögonblick för AGA var 1948 på Tekniska Högskolan i Stockholm då de allra första testsändningarna för svensk televi­sion gjordes. AGA var också ett av de första europeiska företagen som började tillverka färg­-TV-apparater och 1952 introducerades en TV-apparat som innehöll ett färg­-TV-system. Tidigt 1970­-tal försvann AGA:s namn från alla radio­- och TV­-apparater när verksamheten såldes till Philips.

Text: Ina Zackari-Näär, Cecilia Rudengren
Foto: AGA