Aarke – Stilren skillnad i vardagen

Efter tio år med konsultuppdrag inom industridesign och produktutveckling, tyckte Jonas Groth och Carl Ljungh att det var dags att ta nästa steg. Det blev det egna varumärket Aarke. Den första produkten som kommit ut på marknaden är en kolsyremaskin som lanserats i samarbete med AGA. Och den har fått finfina recensioner.

”Efter att ha gjort produkter åt andra i 10 år, kände vi att vi behärskade hela kedjan från idé till färdig produkt och bestämde vi oss för att skapa något eget,” säger Jonas Groth. Grundtanken bakom det egna varumärket är att ta fram snygga produkter som förhöjer vardagen och sätter guldkant på de vardagliga sysslorna. Aarke är sydsamiska och betyder just vardag. Den första produkten som såg dagens ljus i slutet av föra året är kolsyremaskinen Aarke Steel,  som AGA har exklusiv distributionsrättighet för i Sverige, övriga Norden och Baltikum.

Som en italiensk espressomaskin
Idén till kolsyremaskinen kommer från Jonas och Carls egna erfarenheter. De saknade själva en maskin som var snygg nog att få stå på köksbänken, som en italiensk espressomaskin. ”Kolsyremaskinen är en fantastiskt bra produkt som vi båda har använt hemma varje dag väldigt länge”, säger Carl Ljungh. ”Men vi tyckte att det fanns utrymme för en lite lyxigare maskin, med mer slimmad design och framförallt, helt gjord i rostfritt stål”. Idén om en mer designad kolsyremaskin backades upp av bekanta som höll med om att de gillade funktionen hos kolsyremaskiner, men inte själva utseendet.

”För de som var  intresserade av design och klassiska köksprodukter fanns ingen självklar kolsyremaskin att köpa. Många förvarade därför sina maskiner i ett skåp istället för att ha den framme. Men vill man dricka kolsyrat vatten flera gånger om dagen är det så klart smidigare att ha kolsyremaskinen nära tillhands”, säger Carl.

Knepigare än tänkt
Det börjande med en designskiss. ”Vi trodde från början att vi hade valt en enkel produkt, utan el och utan kretskort, men det visade sig vara helt fel”, säger Jonas. ”Det är i själva verket väldigt komplicerat. Även om vi anlitat externa ingenjörer för själva konstruktionen så var vi själva tvungna att lära oss allt från grunden in i minsta detalj hur exakt alla ventiler fungerar och samverkar för att göra maskinen både säker och smidig att använda.”

Måste tillföra något nytt
Det som driver de två designkollegorna är att de vill göra skillnad. De menar att de inte hade designat en kolsyremaskin om de inte trodde att de kunde skilja sig från konkurrenterna. ”Vi kommer aldrig kliva in i ett nytt segment utan att tillföra något nytt till marknaden. Det finns väldigt många väldesignade produkter som fungerar bra att använda men samtidigt tycker vi att det inom vissa kategorier saknas den där självklara och fina produkten”, säger Carl.

Jonas och Carl är jätteglada att deras kolsyremaskin Aarke Steel fått bäst i test och hoppas att den kommer att bli en klassiker på marknaden. ”Vi vill fortsätta utveckla nya maskiner och produkter inom segmentet men siktar även på att utveckla produkter inom andra kategorier”, avslutar Jonas.

Aarke Steel – bäst i test
Aarke Steel fick bäst i test* och betyget 5 av 5 när TT Nyhetsbyrån nyligen granskade olika kolsyremaskiner på marknaden. Omdömena som gavs var: ”Aarke är en elegant men ändå robust maskin som tillför estetik på köksbänken.” och ”Manualen är tydlig, enkel och har lagom mycket information.” På andra plats med betyget 4,6 av 5 kom AGAs tidigare prisbelönta kolsyremaskin AQVIA Exclusive och i budgetsegmentet fick AGAs nykomling Happy fina omdömen och betyget 3,3 av 5.*TT Nyhetsbyrån: Robust och elegant – Aarke Steel har allt. 2017-09-19

Text: Cecilia Rudengren & Mathilda Simonsson, Illustration: Cecilia Rudengren, Foto: Aarke